Monday, 28 March 2011

Meso sa mladim lukom, na moj način

Ova kombinacija je dobra za situacije kada treba da nahranite ukućane, a niste raspoloženi da nekoliko sati provedete u kuhinji, kada nemate ideju šta da skuvate ili prosto, nemate vremena...

Oko 500g mesa po izboru iseći na tanke trake (na žilijen). U obzir dolazi pileće belo meso, ćureće šnicle, svinjsko meso od buta, vrata, krmenadle... U zavisnosti od izbora mesa, imaćete različite ukuse, ali podjednako dobre. Isečeno meso posoliti, dodati biber, kašičicu aleve paprike, senf, izmešati rukom da meso lepo upije začine. Meso ostavite sa strane, dok oljuštite krompir. Krompir iseći na kocke debljine 1-2cm, kuvati nekoliko minuta u slanoj vodi (treba malo da smekša, ali ne i da se potpuno raskuva).
Komadi krompira mogu da budu i veći - ništa ne smeta. Odliti vodu, dodati par kašika masti ili ulja po potrebi, utrljati so, posuti sušenim ruzmarinom, pa staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se zapeče. Treba da dobije lepu koricu. Može da se upotrebi i so aromatizovana korom limuna.

Dok se krompir peče, izručiti začinjeno meso na malo vrelog ulja. Pržiti ga na višoj temperaturi uz neprekidno mešanje. Kada je na pola prženo, dodati seckani praziluk i peruške mladog luka pa nastaviti prženje. Gotovo je kada ispari tečnost, a meso porumeni.

Eto! Preostaje da servirate meso i krompir. Ne morate da trošite vreme na dosadno pranje zelene salate, list po list. Uz mladi luk i rotkvice užitak će biti kompletan, a tek što lepo izgleda.

Umesto krompira, prilog može da bude bareni pirinač uz soja sos, bareno ili grilovano povrće. Dobro je u zamrzivaču imati skuvani pileći bujon - varijanta "kad prigusti". Može da se pretvori u supu ako se zakuva rezancima, ili u čorbicu ako se doda bešamel.

Kompletan ručak!

Sastojci: 500g mesa (po izboru), so, biber, aleva paprika, senf, praziluk, mladi luk, 1kg krompira, mast ili ulje (za prženje), rotkvice.

No comments:

Post a Comment