Tuesday 8 March 2011

"Srneća leđa"


Penasto umutiti 4 cela jajeta sa 140g šećera. Nije loše ponoviti da kada se mute cela jaja ili žumanca - šećer se odmah doda, a kada se muti šne - prvo se čvrsto umute samo belanca sa prstohvatom soli, pa se šećer doda na kraju. Ako niste baš sigurni kada su cela jaja dovoljno penasto umućena, u tom slučaju treba posebno mutiti žumanca sa šećerom, a posebno belanca sa prstohvatom soli i na kraju sjediniti žumanca, belanca i ostale sastojke uz lagano mešanje varjačom.

140g putera (može i margarin da posluži) istopiti na mlakoj ringli sa 4 štangle čokolade za kuvanje. Čokoladu i maslac izručiti u umućena jaja, dodati 100g samlevenih badema i 70g brašna.
Sve ovo laganim pokretima izmešati varjačom. Masu izručiti u podmazan i brašnom posut rebrasti duguljasti, kalup za srneća leđa. Kolač se peče na oko 170 stepeni. Pošto je testo debelo i treba mu malo više vremena da se lepo ispeče, kada se uhvati korica, potrebno je pokriti ga papirom za pečenje (da ne zagori odozgo a sredina ostane "živa"). U toku pečenja, kolač treba probosti viljuškom (ili žicom za ražnjiće) i ako je čista kada je izvučete - znači da je pečeno. Za sve kolače i torte važi isto pravilo: jako je bitno utvrditi pravi trenutak kada treba prekinuti pečenje, jer u suprotnom kolač bude ili prepečen, suv, tvrd, krt, ili "živ" i gnjecav...

Pečena "Srneća leđa" izvrnuti na tacnu i preliti glazurom od čokolade. Pre nego što se glazura ohladi "Srneća leđa" možete ukrasiti bademima sečenim uzduž. Po sredini i duž "rebara" (u obliku krsta), preko čokoladne glazure, možete staviti beli fondan, da bi kolač podsećao na komad prave srnetine. Ipak mislim da je deblji sloj dobre glazure, napravljene od kvalitetne crne čokolade, sasvim dovoljan.

Ova verzija "Srnećih leđa" ne predviđa filovanje po sredini. Ako je kolač ispečen kako treba, dovoljno će biti vlažan. Može se služiti uz kuglu umućene slatke pavlake.

Postoje različite čokoladne glazure, moja omiljena je ova: 100g putera, 100g kvalitetne crne čokolade (70% kakao), 3 kašike mleka, 3 kašike šećera u prahu, sve sastojke staviti u neku zgodnu šerpicu i uz mešanje istopiti na pari.

Sastojci: 4 jaja, 140g šećera, 140g putera (ili margarin), 4 štangle čokolade za kuvanje, 100g samlevenih badema, 70g brašna; za glazuru - 100g čokolade (70% kakao), 100g putera, 3 kašike mleka, 3 kašike šećera u prahu.