Thursday, 17 March 2011

Banaćanske obične krofne


U Banatu postoji tradicija pravljenja krofni, bez kojih ne može da prođe ni jedno okupljanje. Rumene, vruće, velike, šuplje, mirisne... krofne, umaču se u ćasu sa šećerom, što je naročito zabavno deci. Naravno, mogu da se posluže sa džemom, sa nekim čokoladnim kremom, posute šećerom u prahu zamirisanim vanilom ili jednostavno, bez ičega. Naučila sam da pravim krofne posmatrajući iskusne domaćice, pa isprobavajući kod kuće. Kiselo testo zahteva malo rutine i iskustva. Ako ne uspe "iz prve" nemojte se obeshrabriti, treba biti uporan i iznova pokušavati. Svaka domaćica ima neku svoju tajnu "caku" kako da krofne budu savršene, a ja ih pravim na ovaj način:


U 250ml mlake vode staviti kocku kvasca (40g) i šaku šećera, pa ostaviti da se kvasac rastopi. Kada je kvasac rastopljen, izručiti ga u vanglu za mešenje, dodati 250ml mlakog mleka, kašičicu soli i postepeno dodavati brašno u manjim količinama uz neprekidno mešenje rukom. Treba da se zamesi testo mekše nego za štrudlu, da bude glatko, vazdušasto i da se odvaja od ruku. Vanglu pokriti vlažnom krpom i ostaviti da testo naraste na tomplom mestu. Kada se zaprmina testa udvostručila, treba ga premesiti i izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Testo grubo rastanjiti oklagijom u pravougaonik, poprskati ga mineralnom vodom ili premazati nakvašenom peruškom, preklopiti na pola uzduž, pa levu i desnu stranu jednu preko druge. Ostaviti da "odmori" 15ak minuta. Postupak sa prskanjem vodom i preklapanjem još jednom ponoviti. Ostaviti da odstoji još 15ak minuta.

Kada je testo "odmorilo", posuti ga brašnom i razviti koru debljine oko 1.5cm. Krofne vaditi čašom, ređati ih na krpu posutu brašnom i ostaviti da odstoje još desetak minuta, dok se ne zagreje mast za prženje. Trudite se da što manje testa otpadne i od njega ne treba praviti krofne. U šerpu, srednjeg prečnika, staviti dosta masti (da bude oko 3cm duboka, kada se rastopi) i zagrejati na najjače. Krofne spuštati na vrelu mast i pri tom prstom napraviti udubljenje sa donje strane. Kada porumene sa jedne strane, okrenuti i drugu. Pržene, rumene krofne vaditi na papirni ubrus da upije masnoću i vruće služiti... Ova količina je dovoljna za 4-5 osoba.

Svakako je daleko brže skoknuti do obližnje pekare, ali poseban je užitak kada se kuhinjom širi zvuk "cvrčale" masti i miris vrućih krofni. A tek ukus! Vredno je truda...

Sastojci: 250ml mleka, 250ml vode, šaka šećera, 1 kašičica soli, 40g kvasca (1 kocka), brašna po potrebi, mast za prženje, prilog (šećer, džem, krem...).

5 comments:

  1. Prepisano u ćitap. Ljubila te ja! Čekam mast, pa pravim. Greota na pržim na ulju :-)

    Jasna

    ReplyDelete
    Replies
    1. A koliko je to otprilike brasna?

      Delete
    2. Testo treba da je prilično meko. Dobro je početi sa oko 600g brašna, pa u toku mešenja dodavati u malim porcijama brašno (posipati testo) sve dok ne postane glatko i odvaja se od zidova posude.

      Delete
    3. Možda Vam se čini neprecizno, ali sigurna sam da ćete sasvim dobro primetiti koji je to trenutak kada osetite testo pod rukom. Samo treba pokušati.

      Delete
  2. Osim što je ukusnije, i zdravije je pržiti na masti!

    ReplyDelete