Sunday, 6 March 2011

Vasina torta


Penasto umutiti 5 žumanaca sa 5 punih kašika šećera. Zatim dodati jednu kašiku brašna i 6 kašika samlevenih badema ili oraha. Posebno umutiti 5 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, koji treba polako umešati u masu. Na kraju, dodati sok od jedne pomorandže. Okrugao kalup za tortu prečnika oko 26cm namazati mašću, posuti ga brašnom ili samo obložiti papirom za pečenje. Masu izručiti i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na oko 170 stepeni. Kada je torta pečena, izručiti je na odgovarajuću tacnu, ohladiti i filovati.

Fil: 125ml mleka spati u šerpu, zasladiti ga sa 7 kašika šećera i staviti da proključa na umerenoj temperaturi. Kada počne da vri, dodati 200g samlevenih oraha, sve ovo na ringli mešati par minuta. Poparene orahe skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohlade. Zasebno penasto umutiti 4 žumanceta sa 4 kašike šećera, pa izmešati ova žumanca sa orasima. Na kraju, dodati struganu koru i sok od 1 pomorandže, 3 štangle rastopljene čokolade i 150g penasto umućenog maslaca. Sve ovo polako izmešati varjačom i nafilovati tortu. 

Preko fila od oraha treba staviti šaum. Vasina torta sa šaumom zna da bude suviše "otužna", zato umesto šauma stavim ulupanu slatku pavlaku. Ako koristite biljnu pavlaku, dovoljno je 500ml, a ako koristite punomasnu mlečnu slatku pavlaku onda 750ml.

Ukoliko ipak hoćete da ispoštujete originalni recept, šaum se pravi na ovaj način: 250g šećera sa dve čaše vode staviti u šerpu, da provri na umerenoj vatri i skuvati ga malo gušće nego za slatko. Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg, pa u gusto skuvani sirup polako dodavati umućeni sneg (kašiku po kašiku) i neprestano mutiti na pari dok se masa ne zgusne. Kada je gotovo, sud sa masom skinuti sa pare i nastaviti mućenje mikserom dok se ne ohladi. Preko fila od oraha tortu nafilovati pripremljenim šaumom, a možete je ukrasiti po želji raznim ušećerenim voćem i slično.

Kada je gotova, Vasina torta treba da bude prilično visoka (svaki od slojeva treba da bude debeo oko 5cm). Zato, možete sve količine da uvećate za pola ili meru prilagodite veličini pleha. Bitno je da torta bude okrugla.

Sastojci:
Korica - 5 jaja, 5 kašika šećera, 1 kašika brašna, 6 kašika samlevenih badema ili oraha, sok od jedne pomorandže;
Fil - 125ml mleka, 7+4 kašika šećera, 200g samlevenih oraha, 4 žumanceta, kora i sok od 1 pomorandže, 3 štangle crne čokolade, 150g putera;
Šaum - 250g šećera, 2 čaše vode, 6 belanaca, ili 750ml punomasne mlečne slatke pavlake.
Napomena: Sok od pomorandže može da se izostavi iz korice, ili da se smanji količina. Ja volim da stavim malo soka i u koricu - stvar ukusa.

6 comments:

  1. Prva torta koju sam napravio i uspelo mi je, iako sam bio jedini kome se svideo ukus. Naime ovde na severu evrope ova torta nije imala prodju kod supruge i njene prijateljice sa detetom. Iskreno receno njihove torte i kolaci kod mene nemaju prodju tako da je rezultat neresen.
    Pleh koji sam koristio je bio samo 24cm i cini mi se da je premalen smesa za koru je skoro bila visa od ivice pleha i morao sam dugo da je pecem da neostane vlazna. Nasao sam jedan kalup od 28cm ali se bojim da bi mogao biti prevelik. Voleo bih da cujem tvoje misljenje u vezi velicine kalupa ili da kupim oba pa da imam 3 velicine.

    Sama torta je bila predivna po meni jedino sto bi mozda mogao da izostavim je sok od pomorandze u samoj kori i da ga zajedno sa narendanom koricom koristim samo u filu.

    Nisam koristio slag nego slatku pavlaku, i bilo je sasvim okej mada mislim da bi sa klasicnim saumom mozda pokupio koji poen vise kod ovih svedjana.

    ReplyDelete
  2. Super! Baš mi je drago što je torta uspela.

    Inače, "naše" poslastice su nastale pod uticajem nadaleko čuvenih Austrougarskih poslastičara, što je za svaku pohvalu. Drugačije su u odnosu na poslastice sa severa Evrope, koje su pretežno "hlebaste" ili su biskviti. Stvar ukusa i navika...

    Inače, kalup od 28cm je prava mera. U tom slučaju, korica je nešto tanja i onda ne smeta što ima soka i bude vlažna taman koliko treba. Može i da se izostavi sok u korici, biće podjednako dobra, a neće narušiti koncept stare, dobre Vasine. Prilagodi sopstvenom ukusu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I nešto mi ne radi ona opcija za štampanje... Nemam pojma zbog čega neće.

      Delete
    2. Koliko dugo se peku kore

      Delete
    3. Peče se jedna kora. Nezahvalno je vremenski odrediti koliko treba da se ispeče kora, jer to zavisi od tačne temperature, debljine kore i slično. Zato je najbolje trivijalnom metodom odrediti kada je pečena. Bocnuti koru na sredini viljuškom ili čačkalicom i ako su čiste kada se izvuku, gotovo je. Za pečenje raznih vrsta korica važi pravilo da ih ne treba prepeći jer budu krte, tvrde i suve.

      Delete
  3. Moja mama metne samo koricu rendanu od pomorandze u tjesto, ali zat u filu doda sok od pomorandze. Probajte tjesto s jednom kashikom brashna ali zato vishe mljevenih oraha punih sedam.
    Uzdravlje i Sretni Bozicni praznici Maja Toronto

    ReplyDelete