Wednesday 30 March 2011

Taljatele sa ćufticama

Napraviti ćuftice od oko 400g mesa (po izboru), na uobičajen način. Treba da budu male i oblika lopte. Ispržene ćiftice odlagati na papirne ubruse da upiju višak masnoće. Čuvati ih u zagrejanoj rerni na oko 50 stepeni, da se ne bi ohladile. Recept za ćufte imate na ovom blogu, objavljen je 16.2.2010. godine.


Dok se ćuftice prže, stavite oko 300g taljatela da se kuvaju u slanoj vodi. Testenina ne treba da bude prekuvana da se ne bi raspadala i lepila, nego taman "al dente". Može da posluži i druga vrsta testenine: pene (u obliku šupljih valjčića), mašnice, školjkice, fuzili (spiralnog oblika), papardele (široke 2-3cm i dugačke)... Važno je da bude kvalitetna industrijska ili domaća.

Dok se ćuftice polako prže i testenina kuva, napravite ređi bešamel. Rastopiti komad putera (oko 60g), dodati 2-3 kašike brašna i malo propržiti. Naliti sa oko 500-600ml mleka, posoliti i ukrčkati do potrebne gustine, uz mešanje žicom da bi se razbile grudvice. Na kraju, u bešamel dodati 100ml neutralna pavlaka. Ako Vam se učini da treba da povećate količinu ili još malo razredite bešamel, slobodno dodajte još neutralne pavlake ili mleka.

Taljatele spustiti u pripremljeni bešamel, dodati začine (origano, biber, po potrebi posoliti...) i sve pažljivo izmešati. Bešamela treba da bude dovoljno da bi testenina bila sočna. Ako Vam se učini da je suvo, slobodno skuvajte još malo bešamela.

Testeninu sa bešamelom izručiti u posudu za serviranje, ili je pažljivo rasporedite po tanjiru. Odozgo poređati maslinke, čeri paradajz, tople ćuftice, par kolutića luka. Posuti sa dosta parmezana i svežeg bosiljka. Umesto parmezana možete staviti kolutove mocarele ili kocke feta sira.

Sastojci:
Za ćuftice - oko 400g mlevenog mesa (svinjsko, pileće belo, junetina, mešano...), 1 glavica crnog luka, 2 jaja, bajat hleb, so, biber.
Za bešamel - oko 60g putera, 2-3 kašike brašna, so, oko 500ml mleka, origano, biber, 100ml neutralne pavlake.
300g kvalitetnih taljatela ili druge testenine po izboru
Za prilog - 200g čeri paradajza, 200g maslinki, 1 mala glavica crnog ili crvenog luka, parmezan ili mocarela, svež bosiljak.