Monday 21 March 2011

Penasti krem od vanile (mousse)


Penasto umutiti 7 žumanaca i jedno celo jaje sa 150g šećera i 50g vanilinog šećera. Ovaj krem zatim kuvati na pari, uz neprekidno mešanje žicom. Aroma vanile će biti intenzivnija ako upotrebite šipku vanile. Treba je zaseći po dužini, tupom stranom noža sastrugati semenke i zajedno sa ostatkom šipke, staviti u masu od žumanaca. Krem je skuvan ako se vidi dno šerpe kada prevučete varjačom.

U dobro ohlađen krem dodati 500ml umućene slatke pavlake.


Krem izručiti u posude za mus ili odgovarajuće čaše i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru. Pre služenja, mus treba ukrasiti nečim što Vam je pri ruci. Mogućnosti su mnogobrojne... umućena slatka pavlaka, piškote, čokolada, zrnca kafe, sveže maline, borovnice, jagode sa peteljkom... Možete napraviti i čokoladni mus, pa u čašu sipati sloj čokoladnog i sloj musa od vanile.

Ovaj krem upotrebite i za razne druge poslastice, na primer: poređati sloj piškota ili ispeći koricu, nafilovati kremom i posuti voćem; ili u modli za mafine ispeći korpice od testa za tart i napuniti ih kremom, ili kremom napuniti čokoladna jaja, ili od čokolade napraviti četvrtaste korpice pa ih puniti...

Sastojci: 7 žumanaca, 1 celo jaje, 150g šećera, šipka vanile ili 50g vanilinog šećera, 500ml slatke pavlake.