Sunday 6 March 2011

Čokoladni tart


Za ovaj tart potrebno je ispeći malo deblju korpicu od testa, prečnika 30cm, po receptu koji sam posebno napisala.

Fil pripremiti na sledeći način: 250ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu i prstohvat soli staviti u tiganj da proključa na umerenoj temperaturi. Čim provri skloniti sa ringle, dodati 90g putera i 360g kvalitetne crne čokolade (70% kakao). Mutiti žicom, neprkidno, sve dok ne postane glatko i ujednačeno. Ostaviti da se malo ohladi pa umešati 50ml hladnog mleka. Ako fil izgleda kao da se deli, dodati još par kašika mleka. Fil izručiti u pečenu i ohlađenu korpicu od testa prečnika 30cm.
Tart ostaviti na nekoliko sati u frižideru (može i preko noći) da se fil lepo stegne. Pred služenje, obilno posuti kakao prahom.

Ukoliko Vam se učini da ima malo fila jer kalup za tart ima deblju stranicu, ili imate kalup malo većeg prečnika, treba napraviti veću količinu (od 310ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 110g putera, 450g kvalitetne čokolade za kuvanje i 100ml mleka).

Ovo je izuzetna poslastica, spoj sipkavog testa i glatkog fila, kroz koji nož prolazi kao kroz puter. Probajte...

Sastojci: Prethodno pripremljena korpica od testa, 250ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, prstohvat soli, 90g putera, 360g kvalitetne crne čokolade (70% kakao), 50ml mleka, kakao prah.