Wednesday, 16 March 2011

Raskošni kiš


Potrebno je rastanjiti dve kore lisnatog testa. Testo se postavi jedno na drugo, u dva sloja. Donji sloj treba da pokrije samo dno pleha. Gornji sloj lisnatog testa treba da bude malo veći, da bi pokrio dno i ivice pleha. Kada ste ga rasporedili po plehu, izbosti ga viljuškom. Može da se koristi pleh za tart, perčnika oko 30cm. Ova varijanta sa gotovim lisnatim testom je daleko brža, nego da pravite masno neutralno testo (slično onom za tart).

Oko 300g šampinjona iseći na tanke listiće (ili narendati) i kratko prodinstati na puteru, da ispari tečnost. Ne treba ih soliti. Dodati iseckani peršun i dobro ohladiti.

Preko testa, ređati ostale sastojke ovim redom: 200g gaude, trapista ili nekog tvrđeg kačkavalja sečenog na listiće, 200g praške šunke ili 100g pršute, dinstane šampinjone. Kiš posoliti, a zatim ga preliti. Za preliv je potrebno žicom umutiti 5 jaja, 200g neutralne pavlake, 400g kisele pavlake, so i biber.

Naravno, odnos i količine sastojaka možete prilagoditi veličini pleha i Vašem ukusu. Ako hoćete da se šareni, stavite po neki čeri paradajz, ili crne maslinke, kockice paprike, neki zeleniš...

Kiš peći na umerenoj temperaturi od oko 180°C. Gotov je kada odozgo dobije lepu rumenu boju od zapečenih jaja. Služi se topao.

Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa, oko 200g tvrdog kačkavalja, oko 200g praške šunke ili 100g pršute, oko 300g šampinjona, 1 veza peršuna, komad maslaca, 400g kisele pavlake, 200ml neutralne pavlake za kuvanje, 5 jaja, so, biber.