Wednesday 17 February 2010

Kolač sa višnjama

U sud za mućenje razbiti 5 celih jaja i odmah dodati 5 šoljica (za crnu kafu) šećera, mutiti. Kada je penasto umućeno (da ne curi sa metlice) isključiti mikser. Dodati 2 šoljice ulja, 1 šljicu mleka i 6 šoljica brašna, kašičicu praška za pecivo i sve to varjačom ili žicom lagano izmešati da se masa izjednači. Staviti u podmazani pravougaoni pleh (dimenzija oko 25x30cm) tako da debljina kolača bude 4-5cm, poređati višnje. Potrebna količina višanja zavisi od ukusa, oko 500-800g. Kolač ubaciti u prethodno zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni.

Zgodno je pleh obložiti papirom za pečenje jer tako nema šanse da se kolač zalepi. Višnje, naravno, treba da su očišćene od koštica, a mogu se koristiti i smrznute (ne odmrzavati ih).
Da višnje ne bi pale na dno pleha, iskoristite mali trik: uvaljajte ih u brašno pre nego što ih poređate. Da Vam tokom pečenja ne bi izgorela gornja površina kolača, kada se uhvati korica pokrijte pleh papirom i nastavite pečenje. Da biste znali kada je pečeno, probodite kolač viljuškom i ako je čista kada je izvučete - znači da je kolač pečen.

Sastojci: 5 celih jaja, 5 šoljica šećera, 2 šoljice ulja, 1 šoljica mleka, 6 šoljica brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 500-800g višanja.