Friday, 19 February 2010

Palačinke

Svako ima neki svoj recept za palačinke, svi su slični, ja ih parvim ovako: u plastičnu ćasu razbijem 3 cela jaja, dodam 1 kašičicu soli, 1 supenu kašiku šećera, 3 šolje brašna i šolju mleka, pa "energično" varjačom umutim glatko gusto testo. Ovako se lakše razbiju grudvice i brže je nego da uključujete mikser. Umućenu masu razrediti mlekom (najlakše kutlačom ocenim koja je to prava gustina) i ostaviti desetak minuta da odstoji. Dobro zagrejati kašičicu ulja u tiganju, pržiti palačinke, pustiti mašti na volju kada je reč o filovima (džemovi, euro krem, nutela, plazma, šećer i cimet, voće, slane kombinacije...) i naravno rolajte ih ili perklopite na četvrtinu.
Nemojte se nervirati ako se desi da prve palačinke bacite, ne odustajte, trik je u iskustvu. Jednom sam htela da napravim neki poseban slatkiš i odlučila se za palačinke u vinskom šatou. Ne da niko nije bio oduševljen, nego im je komentar bio "u redu je ovaj šato, ali zašto od palačinki praviti filozofiju, najbolje su klasične i vruće". Kada pržim palačinke svi posedaju za kuhinjski sto i čekaju red, pa čik preskoči nekoga.

Palačinke su najlepše kada se prže u starinskom, gvozdenom tiganju i na malo ulja ili masti. Dobar je i plići emajlirani tiganj. "Čarobne" teflonske izbegavam u velikom luku.

Sastojci: 3 jaja, 1 kašičica soli, 1 supena kašika šećera, oko 3 šolje brašna, oko 8dl mleka, malo ulja za prženje, nešto za filovanje.

5 comments:

  1. Nina

    Ajde nadji taj recept za palacinke u vinskom satou, jeo sam ih samo jednom u nekom restoranu na dunavu i bile su sjajne. Mislim da su bile punjenje mlevenim orasima sa secerom, kugla sladoleda na njima i bile su ogrezle u nekom vinu ili sampanjcu. Nisam siguran jer sam ih jeo pre nekih 20-tak godina.

    Moje obicne su punjenje eurokremom sa kuglom sladoleda. Ili zapecene u rerni sa slatkim sirom i suvim grozdjem.

    Preporuci mi sir za punjene palacinke posto ovde na severu evrope nema "svapskog" samo "keso" ili na engleskom "cottage" koji je previse vodenast. Probao sam da ga pomesam sa pavlakom ali je bilo previse vodenasto. Razmisljam da probam sa klasicnom Filadelfijom.

    P.S. Nasao sam nacin da nam omogucis da stampamo recepte sa tvog bloga, veoma je jednostavno.Treba samo da posetis ovu adresu: http://www.printfriendly.com/button i trebalo bi dobijes ikonicu print na tvom blogu. Postoje i drugi nacini ukoliko ovo ne upali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potražiću recept za vinski šato, mislim da sam ga sačuvala. Napisaću ga.

      Što se tiče sira, može da se upotrebi bilo koji beli kravlji sir, ali da je mlad i neslan. Sigurna sam da imaju nešto slično na tržištu. Verujem da bi se u tu kombinaciju uklopila i mocarela (fine, bele loptice, upakovane sa surutkom).

      Pokušaću na ovaj način da dodam print ikonicu, hvala!

      Delete
  2. Palačinke u vinskom šatou:
    Palačinke ispržiti na uobičajen način, tanko ih namazati džemom ili medom i obilno posuti mlevenim orasima (uz dodatak malo seckanih). Nafilovane palačinke preklopiti na četvrtine, složiti dve na tanjir, vruće ih preliti pripremljenim prohlađenim šatoom, posuti rendanom čokoladom (ili preliti sa malo rastopljene čokolade). Može da se stavi i kugla sladoleda od vanile.

    Vinski šato (vrlo jednostavno se priprema):
    Mera je jedno jaje po osobi. Za četiri osobe penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera. U umućena žumanca dodati 100ml kvalitetnog belog vina, treba da je mlako. Kuvati na pari uz neprestano mešanje žicom, da se malo zgusne. Šato treba da bude prilično tečan, ali da ipak ima onu vazdušastu kremastu strukturu. U skuvan krem lagano umešati čvrsto umućen šne od 4 belanca sa prstohvatom soli, u koji su na kraju dodate 4 kašike šećera. Šne može da se izostavi. Isprobajte i vidite koja kombinacija Vam se više sviđa. Takođe, ako Vam se učini da je mnogo slatko, nemojte dodavati šećer u belanca. Šato može da se "oplemeni" ako mu dodate komad putera pred kraj kuvanja na pari ili malo umućene slatke pavlake, nakon kuvanja.

    ReplyDelete
  3. Nina, hvala za recept za šato! Izgleda da ima pregršt verzija. Prvi put vidim ovu sa šneom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala vama, što ste bacili pogled na recept!

      Delete