Thursday, 25 February 2010

Punjene paprike

Uzeti 10-12 komada sočnih crvenih paprika, očistiti semenke i oprati. Samleti 600g mesa po izboru (svinjsko, juneće, mešano). Iseckati 2-3 glavice crnog luka srednje veličine, posoliti i propržiti na ulju da postane mek i staklast. Dodati mleveno meso i pržiti dok ne promeni boju. Skinuti sa ringle, dodati 2 šoljice pirinča, razbiti 3 cela jaja, 1 kašiku aleve paprike, biber, dosoliti ako je potrebno i promešati. Ovim filom puniti paprike i ređati ih u lonac. Od paradajza ili krompira napraviti poklopce i zatvoriti svaku papriku. Ostatak paradajza ili krompira staviti u lonac. Punjene paprike naliti vodom do 2/3 sloja paprika, vodu posoliti sa 2 kašičice soli, sipati malo soka od paradajza (2-3dl) i krčkati na umerenoj temperaturi. Kada je pirinač gotov - paprike su skuvane.
Punjene paprike služiti uz mileram ili kiselo mleko. Obavezno skuvajte količinu potrebnu bar za dva dana, a može i više pa ih kuvane zamrznite. Možda babure izgledaju kao da su zgodnije za punjenje, ali crvene paprike su mnogo ukusnije. Ako Vam je zgodnije, punjene paprike možete krčkati i u rerni.

Sastojci: 10-12 komada sočnih crvanih paprika, 600g mlevenog mesa (svinjsko, juneće, mešano...), 2-3 glavice crnog luka, 2 šoljice pirinča, ulje, 3 jaja, 1 kašika aleve paprike, biber, so, paradajz ili krompir (za poklopce), 2-3dl soka od paradajza.