Wednesday, 24 February 2010

Griz na mleku

Staviti da proključa 1l mleka, ali na umerenoj temperaturi (ringla uključena na dvojku). Kada mleko počne da vri, dodati 12 ravnih kašika griza ali uz neprestano mešanje žicom da se ne bi napravile grudvice. Sada smanjiti ringlu na keca, tako da griz blago ključa, pa nastaviti kuvanje još 20min uz povremeno mešanje. Posle 20min dodati šećera po ukusu, izručiti u ćase ili tanjire. Griz možete posuti kakaom, rendanom čokoladom, cimetom... a možete u vruće dodati kockice čokolade, tako da se dobije čokoladni griz.
IZUZETNO je bitno da se griz kuva 20min, jer u suprotnom može da izazove ozbiljnije stomačne probleme, a naročito kod male dece. Ako ste ispoštovali tih 20min kuvanja - nema nikakvih problema.

Sastojci: 1l mleka, 12 kašika griza, kakao (ili neki drugi začin po izboru).

3 comments: