Sunday, 28 February 2010

Punjene tikvice


Samleti 600g mesa po izboru (svinjsko, juneće, mešano). Iseckati 2-3 glavice crnog luka srednje veličine, posoliti i propržiti na ulju da postane mek i staklast. Dodati mleveno meso i pržiti dok ne promeni boju. Skinuti sa ringle, dodati 2 šoljice pirinča, razbiti 3 cela jaja, 1 kašiku aleve paprike, biber, dosoliti ako je potrebno i promešati. Oljuštiti 4-5 tikvica srednje veličine, preseći ih na pola i kašičicom izdubiti sredinu. Puniti ih pripremljenim filom, poklopiti komadima paradajza ili krompira i ređati u šerpu. Naliti vodom, dodati 2dl soka od paradajza, malo posoliti i kuvati na umerenoj vatri.
Neka Vam pirinač posluži kao orijentacija kada je jelo gotovo, treba da bude mekan. Tikvice ne smeju da se raskuvaju jer će se raspasti. Ako volite gušći saft, razmutute kašiku aleve paprike i kašiku brašna u malo vode da bude bez grudvica i sipajte u jelo na samom kraju, pa ukrčkajte još par minuta.

Za punjenje su naročito zgodne one okrugle tikvice u raznim bojama, što izgledaju kao malecke bundeve (mogu biti narandžaste, svetlo ili tamno zelene). Pošto su izuzetno dekorativne, nemojte ih ljuštiti nego ih samo dobro operite. Isecite gornji deo sa peteljkom, ostavite ga za poklapanje.

Sastojci: 600g mlevenog mesa po izboru (svinjsko, juneće, mešano), 2-3 glavice crnog luka srednje veličine, so, biber, aleva paprika, 2 šoljice pirinča, 3 cela jaja, 4-5 tikvica srednje veličine (ili 5-6 maleckih tikvica).