Tuesday, 16 February 2010

Podvarak

Iseckati 1.5-2kg kiselog kupusa i glavicu crnog luka, dodati ulje i pržiti na tihoj vatri oko jedan sat. Dodati šoljicu pirinča, so, biber i ravnu kašiku aleve paprike da kupus dobije lepu boju. Usoliti komad ćuretine, obložiti proprženim kiselim kupusom i peći u rerni na oko 180 stepeni, sve dok meso ne bude pečeno (meko, lako se odvaja od kostiju), kupus dobije finu smeđu boju i izdvoji se masnoća.

Ako je kupus suviše kiseo, potrebno je da ga pre sečenja potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji bar pola sata.
Ako ste u dilemi oko izbora mesa, ja najčešće upotrebim najveći ćureći batak ili karabatak. Orijentaciono, pečenje traje oko 3 sata ali nemojte se strogo držati toga - zavisi od rerne, veličine komada mesa...

Sastojci: 1.5-2kg kiselog kupusa, ćureći batak ili karabatak, 1 glavica crnog luka, šoljica pirinča, so, aleva paprika.