Friday, 26 February 2010

Musaka


Prvo napraviti fil za musaku. Iseckati na kockice 2 glavice crnog luka, pa propržiti na ulju da postane staklast. Zatim dodati 500g mlevenog mesa po izboru, posoliti i nastaviti prženje sve dok meso ne promeni boju (10-15min). Skloniti sa ringle, dodati biber i kašiku aleve paprike, izmešati. Podmazati neki dublji sud (šerpu, đuveč i slično) - poređati kolutove krompira da lepo pokriju dno šerpe u jednom sloju (ne treba da budu previše debeli), preko krompira staviti trećinu fila od mesa, ponovo kolutove krompira, fil... završiti krompirom. Viljuškom umutiti 3 jaja, posoliti kašičicom soli, dodati 500-700ml mleka, pa ovim zaliti musaku.
Mleko treba da dođe do oko 2/3 debljine musake. Rernu zagrejati na oko 180 stepeni, peći musaku. Gotova je kada gornji sloj krompira porumeni, a mleko se lepo ukrčka (ispari tečnost).

Musaku obavezno služiti uz kiselo mleko.

Sastojci: 500g mlevenog mesa (svinjsko, juneće, mešano...), 2 glavice crnog luka srednje veličine, ulje, so, biber, aleva papika, 7-8 većih krompira, 3 jaja, 500ml mleka.