Wednesday 23 March 2011

Piletina sa ananasom


Belo pileće ili ćureće meso (oko 500g) iseći na manje komade, posoliti i ostaviti da malo odstoji u frižideru. Meso treba ispohovati. Pripremiti 3 pliće posudice ili 3 duboka tanjira. U jedan tanjir staviti brašno, u drugi razbiti 2 jaja, posoliti ih i umutiti viljuškom, u treći staviti prezle pomešane sa kokosom. Šnicle valjati prvo u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Ulje dobro zagrejati a zatim smanjiti temperaturu i pržiti komadiće mesa da lepo porumene sa svih strana. Vaditi na papirne ubruse da bi upili višak masnoće.


Prilog od ananasa i praziluka: Na maslinovom ulju pržiti praziluk isečen na kolutove. Par minuta pred kraj prženja, u praziluk spustiti svež ananas isečen na kocke, posoliti po potrebi. U ovoj fazi dodajte i druge začine, po ukusu, ali i ne mora.

Pirinač kao prilog: Oko 3l vode posoliti sa 3 kašičice soli, dodati 2 kašike sirćeta, prstohvat kima (ne mora) i staviti da provri. U ključalu začinjenu vodu dodati šolju pirinča, malo šarenog povrća (grašak, kukuruz) i kuvati, da pirinač smekša. Procediti ga.

Piletinu služiti uz prilog od ananasa i praziluka, pirinač i soja sos. Prilikom serviranja, ukrasiti ga šargarepom sečenom na tanke štapiće. Da bi delovao dekorativnije, pirinač može da se sipa u podmazanu činijicu i izvrne na tanjir.

Ovo je ručak koji se jednostavno i brzo priprema, a pri tom je izuzetno efektan. Sećam se trenutka kada sam se vratila sa posla, kasno posle podne - na stolu čeka serviran baš ovaj ručak. Iznenađenje! Utrkivali smo se ko će pre da sedne za sto.

Sastojci: 500g pilećeg belog mesa (ili ćurećeg), brašno, 2-3 jaja, prezle, malo kokosa, praziluk, svež ananas, so, šolja pirinča, grašak, kukuruz, šargarepa, soja sos.