Monday 14 March 2011

Đuveč


Iseći na rebarca dve glavice crnog luka, posoliti i propržiti ih na malo ulja. Kada je luk gotov, dodati dve seckane crvene parike, 4 pardajza oljuštena i isečena, oko 200g graška, malo kukuruza, jednu šargarepu iseckanu na kocke, pa sve zajedno još malo propržiti. Povrće treba da je malo smekšalo. Ako nemate svež paradajz, može da se doda pire od paradajza ili pelat. Kada je prženje završeno, povrće izručiti u zemljanu ovalnu posudu za pečenje "đuveč". Zatim dodati 2 šoljice pirinča, može da se doda kuvano meso iz supe ili sveže svinjsko meso isečeno na kocke, a može i bez mesa.
Ukoliko dodajete sveže, svinjsko meso, treba ga propržiti zajedno sa povrćem. Đuveč posuti biberom, dosoliti po potrebi, rasporediti 2-3 krompira isečena na kolutove, naliti vodom ili bujonom da ogrezne i zapeći u rerni na 170 stepeni, da se pirinač lepo skuva, ispari višak tečnosti ali da ne bude ni potpuno suv.

Kombinaciju povrća za đuveč možete praviti u zavisnosti od raspoloživog sezonskog povrća. U obzir dolaze i tikvice, plavi patlidžan, celer, keleraba, boranija... Poslužiti uz neku salatu ili kiselo mleko.

Đuveč se brzo pravi i može da bude ručak "za dva dana". Takođe, može da se složi uveče, nalije vodom, ostavi u frižideru i sačeka da ga Vaš suprug (ili starija deca) ispeče sutradan.

Sastojci: 2 glavice luka, 2 crvene paprike, 4 paradajza (ili pire od paradajza), oko 200g graška, šaka kukuruza, 1 šargarepa, 2 šoljice pirinča, so, biber, kuvano meso iz supe ili sveže svinjsko meso, 2-3 krompira.