Wednesday 17 March 2010

Minestrone supa

Iseckati na kocke razno povrće (glavicu crnog luka, čen belog luka, tikvice, kelerabu, šargarepu, koren peršuna, celer... šta već imate pri ruci), grašak, dodajte oljušten i iseckan paradajz, malo vode, malo maslinovog ulja, posolite i dinstajte na umerenoj temperaturi. Ako je potrebno, povremeno dodajte po malo vode ali ne preterujte jer minestrone treba da je gust - više liči na kašu nego na klasičnu supu. Ako nemate svež paradajz, može da posluži pelat ili sok od paradajza. Kada je povrće izdinstano, odvadite par kutlača povrća, izblendirajte ga i vratite u supu - da dobije gustu strukturu.
Sada u minestrone dodajte malo neke krupne testenine (školjkice, mašnice, pužiće i slično), bosiljak i ostavite da se krčka još neko vreme, da bi se testenina skuvala. Ako u minestrone dodajete brokoli, karfiol ili kukuruz, dodajte ga kada i testeninu jer se ovo povrće vrlo brzo skuva.

Minestrone supu možete posuti parmezanom neposredno pred služenje, ili joj dodajte kašičicu pesta. Pravi je lagani letnji obrok.

Sastojci: razno povrće, so, bosiljak, malo testenine, malo maslinovog ulja.