Tuesday, 23 March 2010

Mekike

Mekike, kao i sva druga kisela testa, počinjete da pravite potapanjem oko 20g kvasca u 500ml mlake vode, uz dodatak kašike šećera. Ostaviti kvasac da počne da radi (na površini se formira sloj uskislog kvasca). Kvasac i vodu izručiti u neki plastični sud, dodati brašno, kašičicu soli i umesiti da se dobije glatka, meka masa bez grudvica, koja se odvaja od prstiju. Umešeno testo za mekike ostaviti da naraste na toplom mestu, pokriveno vlažnom krpom. Kada se zapremina povećala (ne mora baš da se udvostruči), testo rukom premesiti. Radnu površinu dobro posuti brašnom, izručiti testo, formirati valjak i iseći 8-10 jednakih komada.
Od svakog komada napraviti loptu (jufku) - ostaviti ih da odmore dvadesetak minuta. Mekike se prže u tiganju, na oko 1cm ulja. Kada je ulje dobro zagrejano, smanjiti temperaturu (vratiti na dvojku). Ruke posuti brašnom, uzeti jufku i u ruci, pustiti testo da pada da bi se formirale mekike okruglog oblika, veličine površine tiganja. Testo spuštati na ulje i pržiti kao palačinke, sa obe strane. Mekika ne treba da bude jednake debljine, naprotiv - u sredini je testo tanje a ivice su deblje. Vaditi ih na papirne ubruse da se ocedi masnoća! Kao i uštipke - služiti tople mekike uz džem, šećer, sir, pavlaku, kajmak, šunkicu ili šta već imate.

Mekike su, takođe, lep domaćinski doručak. Vredi potrošiti malo vremena!

Sastojci: 20g kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, brašno, ulje za prženje.

No comments:

Post a Comment