Tuesday, 16 March 2010

Rezanci za supu


Od brašna napraviti kupicu sa udubljenjem na vrhu (izgleda kao vulkan) u koju se stavi jedno jaje i prstohvat soli. Počnite da mešate nožem, zahvatajući po malo brašna. Kada dobije čvršću strukturu, nastavite da mesite rukom da se dobije tvrdo testo. Kada ste dobili testo potrebne tvrdoće, formirajte lopticu, premažite je sa malo masti i ostavite da "odmori" oko pola sata. Testo rastanjiti oklagijom na 2-3mm i iseći trake. Trake se provlače kroz mašinu za razance i to prvo kroz deo koji ih dodatno rastanji. Tanke trake odlagati na čistu pamučnu krpu i ostaviti oko sat vremena da se prosuše.
Kada su trake prosušena, provlačiti ih kroz deo mašine koji seče rezance. Rezance ostaviti na suvoj krpi da se potpuno osuše pre korišćenja.

Rezance je najbolje napraviti unapred, kada imate vremena, a onda ih stavite u kesu pa u zamrzivač - ovako mogu da traju par meseci, pa ih možete koristiti po potrebi.

Pravi banaćanski rezanci su tanki kao paučina i jako dugački, ali to je nemoguće postići mašinom. Nekada su žene oklagijom razvijale tanke, gotovo providne, kore prečnika oko 1m. Srolale bi osušene kore i nožem sekle najtanje rezance...

Sastojci: brašno, 1 jaje, so.

No comments:

Post a Comment