Tuesday, 23 March 2010

Uštipci

U 500ml mlake vode staviti pola kocke kvasca (oko 20g) i kašiku šećera, pa ostaviti kvasac da počne da radi... znate već, nekoliko puta sam ponovila u raznim receptima. Kvasac i vodu izručiti u neki plastični sud za mućenje, dodati brašno, kašičicu soli i varjačom umutiti da se dobije ređa, glatka masa bez grudvica. Testo za uštipke treba da bude ređe, da bi se lako vadilo kašikom. Ostavite ga da naraste na toplom mestu, pokriveno vlažnom krpom. Kada se zapremina povećala (ne mora baš da se udvostruči), testo ponovo izmešati varjačom. Uštipci treba da se prže u dubokom ulju i da ne bi potrošili veliku količinu ulja, uzeti šerpicu manjeg prečnika i sipati 2-3cm ulja - dobro zagrejati.
Kada je ulje vrelo, smanjiti temperaturu (vratiti na dvojku), kašikom vaditi uštipke i pržiti ih uz prevrtanje da porumene sa obe strane. Dok testo kašikom spuštate u ulje, možete praviti neobične oblačiće sa krckavim rogovima... Brzo su gotovi! Vaditi ih na papirne ubruse da se ocedi masnoća, služiti tople uz džem, šećer, sir, pavlaku, kajmak, šunkicu ili šta već imate.

Uštipci su idealan doručak za subotu, kada ne žurite na posao, a hoćete da obradujete mališane.

Sastojci: 20g kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, brašno, ulje za prženje.