Monday 15 March 2010

Musaka od tikvica

Oljuštiti 3-4 tikvice srednje veličine i iseći ih uzduž na tanke listove. Ako imaju veće semenke, taj deo izbaciti, posoliti i ostaviti da odstoje dvadesetak minuta da puste vodu.

Fil: iseći na rezanca 2 glavice crnog luka, posoliti i propržiti na ulju - da postane staklast. U luk dodati šargarepu sečenu na štapiće ("na žilijen") i povrće po želji (grašak, kockice celera i slično) pa dinstati još neko vreme da i ovo drugo povrće smekša. Kada je gotovo pobiberiti, proveriti da li je dovoljno slano i dodati 1-2 šoljice pirinča.

Musaku slagati u podmazanu vatrostalnu činiju ili đuveč, ovim redom: sloj tankih kolutova krompira pa fil, tikvice, fil i tako dalje.
Dovoljno je da bude 2-3 reda tikvica. Završiti slojem tikvica. Razbiti 3 jaja pa ih umutiti viljuškom, dodati oko 5-7dl mleka, kašičicu soli, sve lepo promešati i zaliti musaku. Peći na 200 stepeni da se pirinač skuva i ispari tečnost. Služiti toplo uz kiselu pavlaku, kiselo mleko ili mileram.

Sastojci: 3-4 tikvice, 2 krompira, 2 glavice crnog luka, 1-2 šargarepe, povrće po želji, 1-2 šoljice pirinča, so, biber, 3 jaja, 5-7dl mleka.