Monday 1 March 2010

Lenja pita

Oko 1-2kg jabuka oljuštiti (u zavisnosti od toga da li volite lenju pitu sa manje ili više fila), narendati i dodati par kašika šećera, 2 kesice vanil šećera i dinstati tako da se dobije ujednačena masa i da tečnost ispari.

9 kašika masti oprati hladnom vodom - mast se prvo umuti tako da postane penasta a zatim se nalije hladnom vodom i promeša, pa se voda odlije (ovako nestaju mirisi a mast dobije lepu belu boju). U opranu mast dodati 9 kašika šećera, razbiti 1 celo jaje, 14 kašika mleka, 700g brašna, 1 prašak za pecivo. Rukom umesiti glatko ujednačeno testo, podeliti na dva dela.
U nepodmazan pleh dimenzija 20x30cm staviti pola testa, posuti sa 2 kašike prezli, staviti fil od jabuka i odozgo staviti drugu polovinu testa. Gornju koru izbockati viljuškom i premazati sa 3-4 kašike mleka. Peći na 180 stepeni oko 30min. Gotov i ohlađen kolač iseći na krupne kocke, posuti šećerom u prahu.

Na isti način možete praviti i lenju pitu sa višnjama. Probala sam različite recepte, međutim ova lenja pita je baš ona kakve se sećam kad sam bila mala. I još jedan trik, neka Vas na brine razvlačenje testa oklagijom na tačnu dimenziju pleha. Ja to radim ovako - od testa naprvim valjak, pa ga podelim na dva jednaka dela, isečem na kolutove debljine oko 1cm, poređam ih po dnu i rukom istapkam da se spoji. Drugu polovinu testa isto isečem na kolutove, poređam preko fila od jabuka i ne mora da se spoji u ravnomeran sloj - ovako deluje rustično.

Sastojci: 9 kašika masti, 9 kašika šećera, 14 kašika mleka, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 700-800g brašna, 3-4 kašike mleka.
Za fil 1 kg jabuka, 200g šećera, 2 vanil šećera, 3 dl vode, prezle. Šećer u prahu za posipanje.